De kunst van marketing en sales funnels: optimalisatie voor maximale conversie

Een goed ontworpen marketing en sales funnel helpt je niet alleen om potentiële klanten te identificeren, maar ook om ze door het verkoopproces te leiden en uiteindelijk te converteren naar betalende klanten. In dit artikel gaan we in op de kunst van marketing en sales funnels en hoe je deze kan optimaliseren voor maximale conversie. We zullen verschillende strategieën bespreken die je kan toepassen om je marketing en sales funnel te verbeteren, nieuwe klanten aan te trekken en de loyaliteit van bestaande klanten te versterken. 

Wat is een marketing en sales funnel?

Een marketing en sales funnel, ook bekend als verkooptrechter, is een concept dat het proces beschrijft waarbij potentiële klanten in contact komen met een bedrijf en uiteindelijk betalende klanten en ambassadeur kunnen worden. Het heet een 'funnel' (trechter) omdat het aantal potentiële klanten afneemt naarmate ze verder gaan in het verkoopproces.

Marketing en sales funnel-fasen

De marketing en sales funnel bestaat uit verschillende fasen, zoals:

NQL. Een NQL is een bedrijf dat in potentie een klant kan worden en valt binnen de PMC (product markt combinatie) en doelgroep selectie. De NQL kent dus aanvullende selectiecriteria naast de PMC. Denk hier bijvoorbeeld aan aantal medewerkers in bedrijf, omzet bedrijf, specifieke product/dienst afname, specifieke ontwikkelingen binnen markt/sector/bedrijf. Denk ook aan een longlist van interessante bedrijven die in potentie klant kunnen worden.

MQL. Een MQL bevindt zich in de oriëntatie- en overwegingsfase. Het voldoet aan NQL criteria. De lead is in aanraking gekomen met jullie bedrijf door een (marketing) activiteit. Deze lead zoekt een oplossing voor een probleem, maar weet nog niet hoe en door wie. Een MQL is bijvoorbeeld iemand die een whitepaper heeft gedownload of een webinar heeft gevolgd. Of vanuit data-analyse is gebleken dat er oriëntatie en overweging plaatsvindt naar jullie dienstverlening. Er is interesse, de vraag is nog in welke vorm en hoeveel interesse er is.

SQL. Een SQL bevindt zich ook in de oriëntatie- en overwegingsfase. Door aanvullende vragen te stellen en meer informatie te delen kwalificeer je de SQL. Hier zijn dus selectiecriteria vanuit sales van belang. Factoren die helpen om een SQL te herkennen, zijn:

  • de lead vraagt telefonisch contact op te nemen voor meer informatie;
  • de lead wil een afspraak maken over de mogelijkheden van jouw product of dienst.

 

SQO. Een SQO bevindt zich in de beslissingsfase. Er is interactie geweest met minimaal een beïnvloeder bij deze lead heeft interesse in een product of dienst van jouw bedrijf en zoekt naar specifieke informatie, zoals de prijs en voorwaarden. Het is een gekwalificeerd SQL. Dus een grote kans tot conversie naar klant. Factoren die helpen om een SQO te herkennen, zijn:

  • de lead stelt een specifieke vraag over de werking of prijs van jouw dienst of product;
  • de lead wil een vervolgafspraak maken over de mogelijkheden van jouw product of dienst;
  • de lead is beslissingsbevoegd of speelt een belangrijke rol in het aankoopproces van het bedrijf.

 

Intent Customer. De intent customer is een bedrijf wat op jet punt staat om klant te worden. Het bedrijf zoekt op papier de bevestiging en/of definitieve uitleg, toelichting of uitrol. De SQL, SQO of een klant wil bijvoorbeeld graag een voorstel ontvangen. Er heeft dus al kwalificatie plaatsgevonden en het te maken voorstel is duidelijk en jullie willen als bedrijf ook een voorstel uitbrengen. Proposals worden opgevolgd om te converteren naar order.

Buying Customer. Er is een (getekende) overeenkomst tot samenwerking of levering van product en diensten.

Repeat Customer. Repeat zijn herhalingsopdrachten. Dit kan ontstaan via bijvoorbeeld Deep, Cross en Upsell. Bij volledig nieuwe aanvragen waarbij er kwalificatie dient plaats te vinden valt repeat in de SQO fase.

Loyalty Customer. Loyalty customer is een klant die zich verbonden voelt. Een partnership met jullie bedrijf. Dit realiseer je door bijvoorbeeld goed accountmanagement en zakelijk intiem met relaties.

Advocacy Customer. Een Advocacy customer is een Ambassadeur, zorgt voor lading van jouw goede naam door actief zijn of haar tevredenheid over de producten, dienstverlening te delen met derden. Ze zorgen dus voor nieuwe SQL en SQO.

Optimaliseren met effectieve marketingstrategieën

Het optimaliseren van een marketing en sales funnel is cruciaal voor bedrijven om meer bezoekers om te zetten in klanten en de verkoop te verhogen. Dit kan worden bereikt door effectieve marketingstrategieën, gepersonaliseerde communicatie en het versterken van de klantloyaliteit. Meer weten, klik op de link voor sales funnel voorbeelden.

Optimalisatietips

Hoe kan je een marketing en sales funnel optimaliseren voor maximale conversie
Het optimaliseren van een marketing en sales funnel voor maximale conversie kan worden bereikt door een combinatie van strategieën en technieken. Hier zijn enkele tips om je te helpen je sales funnel te optimaliseren:

Doelgroep in kaart brengen: Begrijp je doelgroep, hun behoeften en interesses. Dit helpt je om effectievere marketingboodschappen te maken die resoneren met je potentiële klanten.

Aantrekkelijke content: Creëer aantrekkelijke en waardevolle content die de aandacht van je doelgroep trekt en hen door de verschillende stadia van de funnel leidt.

Duidelijke call-to-action: Zorg ervoor dat elke stap in je funnel een duidelijke call-to-action heeft die bezoekers aanmoedigt om verder te gaan naar de volgende fase.

Retargeting: Gebruik retargeting om bezoekers die de funnel verlaten opnieuw te bereiken en ze terug te leiden naar je website.

Testen en analyseren: Voer regelmatig A/B-tests uit om te ontdekken welke elementen van je funnel het beste werken. Analyseer je resultaten en pas je strategieën dienovereenkomstig aan.

Relatie opbouwen: Bouw een relatie op met je potentiële klanten door interactie en persoonlijke communicatie. Dit helpt om vertrouwen op te bouwen en de kans op conversie te vergroten.

Upselling en cross-selling: Biedt aanvullende producten of diensten aan om de gemiddelde bestelwaarde te verhogen en de inkomsten te maximaliseren. 

Door deze strategieën toe te passen, kun je een geoptimaliseerde marketing en sales funnel creëren die je conversieratio's en omzet zal verhogen.