Een tweede handelsnaam in het handelsregister

Algemeen: mkb-reclame

Nieuwe activiteit: nieuwe handelsnaam?

Een voorbeeld ... Je staat als eenmanszaak bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als copywriter en je hebt ‘De Witte Ganzenveer’ ooit als naam voor uw onderneming gekozen. Maar je bent inmiddels ook een heel goede fotograaf en krijgt daar regelmatig opdrachten voor. Je neemt je voor om daar meer omzet uit te gaan halen. Maar niet uit naam van De Witte Ganzenveer, maar uit naam van Fotograaf Frits. Dat communiceert beter en is beter uit te leggen.

De handelsnaam

Jouw handelsnaam is de naam die jij, jouw onderneming, gebruikt in het economische verkeer (De Witte Ganzenveer). Je kunt bij de Kamer van Koophandel een extra handelsnaam aan het handelsregister toevoegen (Fotograaf Frits). Je kunt dan een website, folders, enz. maken als Fotograaf Frits.

Géén extra eenmanszaak

Je kunt niet nog een extra eenmanszaak beginnen, want een eenmanszaak betreft de economische activiteiten van een natuurlijke persoon.

De nadelen

De buitenwereld moet het wel allemaal blijven snappen, maar met twee of drie handelsnamen zal dat niet zo’n probleem zijn. Omdat je totaal verschillende diensten aanbiedt, kunnen je algemene voorwaarden wel extra gecompliceerd worden. Dat is een aandachtspunt.

Hoe aanvragen?

Een extra handelsnaam toevoegen is niet moeilijk en kost verder niets. Je begint op de website van de KvK. Daar vul je enkele gegevens in en je moet dan een aanvraagformulier uitprinten, ondertekenen en via de post naar de KvK sturen.


Als u een nieuwe dienst in de markt wilt zetten, kan dat door de naam als handelsnaam aan het handelsregister toe te voegen. U kunt dan met verschillende handelsnamen naar buiten treden.