Artikelen

Persoonlijke verkoop
Alle artikelen

Waarom is klachtenmanagement zo belangrijk voor je bedrijf en ... hoe ga je met klagers op een goede manier om? Lees het in het dossier Klachtenmanagement.

Een hoofdregel: Trek de aandacht van uw klant door kort met hem te spreken over een onderwerp dat hem interesseert. Wat speelt?

Als u een klacht niet goed afhandelt, stijgt het zogenaamde ‘churn-risico’ met factor 6 (‘churn’ is het aantal klanten dat u in een bepaalde periode verlaat). Handelt u een klacht daarentegen positief af, dan daalt het churn-risico met factor 3. Hanteer deze checklist om uw klachtenbeleid te evalueren.

Er bestaan verkooptechnieken die zich in de praktijk al dik bewezen hebben en/of die door wetenschappers zijn aangetoond. We bespreken hier de cross- en upsellingtechniek. Hoe doet u dat en hoe krijgt u uw medewerkers zo ver?

Klanten die klagen, dat is niet altijd even makkelijk. Zeker niet in deze tijd dat klanten veel mondiger zijn geworden. Toch is een goede klachtenafhandeling van groot belang. Wat moeten u en uw bediening weten?

Met een goed klachtenformulier stuur je het gesprek met de klager. Gebruik dit model klachtenformulier en pas het aan voor uw eigen onderneming.

U of een van uw medewerkers heeft zich vergist met het prijzen van een product in uw winkel. Bij de kassa ontstaat er de nodige tumult. Wat staat hierover eigenlijk in de wet én hoe gaat u er in de praktijk het beste mee om?

Het zijn lastige tijden, maar u wilt wel het aantal opdrachten zo hoog als mogelijk houden. En daarom wilt u wel in gesprek met uw (potentiële) klant blijven. Hoe doet u dat op afstand? 

Als u zaken doet, is het van belang dat u een vertrouwensrelatie opbouwt tussen uzelf, uw bedrijf en de klant. Het scheppen van een basis van vertrouwen is daarom een van de belangrijkste aspecten van succesvol commercieel zaken doen.

Veel verstandelijke reacties zijn te herleiden tot gevoelsreacties. Als u daarop in kunt spelen, leidt dat tot een beter verkoopresultaat.

Vorige