Pas op voor deze beltrucs - telefoonfraude

Telemarketing - Direct marketing

Er wordt tegenwoordig veel opgelicht via de telefoon; telefoonfraude is van alledag. We bespreken hier de meest voorkomende telefoonfraude. Handig om te weten, óók als je zelf met regelmaat aan telemarketing doet of wilt laten doen.


  1. Terugbelfraude, incl. de Afrikaanse beltruc
  2. This Microsoft calling
  3. SMS-fraude - loterijfraude

 


Terugbelfraude

Je kunt niet altijd meteen de telefoon beantwoorden. Soms moeten je even terugbellen. En heel vaak doe je dat door op het nummer dat gebeld heeft te klikken. Je belt dus als het ware automatisch even terug. En daar maken oplichters nou net gebruik van!

De “Afrikaanse beltruc”. Een oplichter belt je en hangt meteen weer op. Als je dan terugbelt, bel je een extra duur, internationaal servicenummer en hoort de gesprekstoon. Maar er is wel degelijk verbinding. Er loopt namelijk een bandje en als je niet heel snel de verbinding verbreekt, kost je dat geld. Op dit moment wordt er veel vanuit Afrika gebeld.

 

Je herkent buitenlandse nummers aan het internationale toegangsnummer. Voorafgegaan door 00 of een +. Veel oplichters werken vanuit Nigeria +234 en vanuit Burkina Faso +226. Verdachte nummers beginnen ook met enige regelmaat met +39 (Italië) en +44 (Verenigd Koninkrijk). 

 

Hello, this is Microsoft calling

Criminelen bellen u (meestal ook uit het buitenland) en doen zich voor als een medewerker van Microsoft. Ze stellen voor om u met computerproblemen te helpen. Daarvoor willen toegang tot uw computer en zij installeren dan schadelijke software om wachtwoorden e.d. voor online bankieren te ontdekken.

Te mooi om waar te zijn

Met enige regelmaat worden oplichters actief die u bellen met fantastische aanbiedingen. U wordt zelfs doorverwezen naar heel geloofwaardige websites. Alles is heel geloofwaardige, behalve de aanbieding zelf. Die is altijd té mooi om waar te zijn.

Loterijfraude – fraude via sms

Gewonnen, maar niet echt. Ook via SMS kun je opgelicht worden. Je ontvangt een berichtje dat je een prijs hebt gewonnen. Als je antwoordt, zit je plotseling vast aan een of ander sms-abonnement. Betaald natuurlijk. En daar moet je dan weer vanaf proberen te komen. Er bestaan allerlei manieren om je aan een betaalde sms-dienst te “helpen”. 

 

Je nummer checken en/of blokkeren. De website Payinfo is een initiatief van de Stichting Gedragscodes Mobiele Diensten. Je kunt op deze site zien welke mobiele sms-diensten je hebt lopen en je deze hier opzeggen. Je kunt hier bovendien je telefoonnummer (en/of die van de kinderen) (de)-blokkeren voor betaalde sms-diensten. 

 

Malware op uw mobiele telefoon

Malware is schadelijke en ongewenste software die op uw telefoon wordt geplaatst via beveiligingsgaten in andere programma’s.

 

Houd daarom de software op uw telefoon (besturingssoftware en apps) altijd up-to-date.

 

Onderstaande signalen kunnen er op wijzen dat telefoon met malware is besmet. 

  • Doordat kwaadaardige apps draaien terwijl u dat niet in de gaten heeft, is uw accu sneller leeg dan normaal.
  • U ontvangt en verstuurt vreemde berichten.
  • Apps werken niet goed of openen uit zichzelf.
  • En … U krijgt onbekende kosten op uw telefoonrekening. 

 


Bel onbekende, buitenlandse nummers nooit terug en laadt u niet verleiden door aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn. Bij Payinfo.nl kunt u uw sms-diensten checken, opzeggen en uw telefoonnummer hiervoor blokkeren.


 

Afbeelding van Sagar Biswas via Pixabay