Vacaturetekst laten schrijven door ChatGPT

Content marketing - Algemeen: mkb-reclame

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een chatbot (een chatrobot) waar je op basis van artificiële intelligentie (AI) een dialoog mee kunt voeren. Je stelt vragen of geeft opdrachten en de ChatGPT creëert dan beelden, video of schrijft teksten. En dat kunnen dan bijvoorbeeld websiteteksten en dus ook vacatureteksten zijn. Wij bespreken hier ChatGPT, maar er zijn ook alternatieven zoals WriteSonic, Bing Chat en YouChat.

Hoe laat je een vacaturetekst schrijven?

Eerst moet je een account aanmaken. Dat is vooralsnog gratis, maar er is ook al een betaalde versie die sneller reageert en actuelere informatie gebruikt. Je kunt dan al meteen aan de slag door een vraag te stellen of een opdracht te geven.

Een dergelijke prompt kun je het beste zo specifiek mogelijk omschrijven. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Schrijf een vacaturetekst voor een heftruckchauffeur’, maar ook ‘Schrijf een vacaturetekst van 600 woorden voor een fulltime heftruckchauffeur in omgeving Utrecht die werkt met behulp van een heftruck en reachtruck.’

Het resultaat

Gebruikt ChatGPT 's morgens. Je krijgt binnen enkele minuten een unieke tekst gepresenteerd. Soms krijg je de boodschap dat de servers momenteel bezet zijn. Het beste gebruik je ChatGPT in de ochtend als de Amerikanen nog slapen.

Maak van de tekst JOUW tekst. De tekst is weliswaar uniek, maar er wordt géén rekening gehouden met uw bedrijf(scultuur). In deze tijden van personeelstekorten zul je dus zelf je unieke kenmerken moeten toevoegen. Je moet er als het ware je eigen saus overheen doen. Door op ‘Regenerate respons’ te klikken, maakt ChatGPT een nieuwe tekst. Gebruik de inhoud uit meerdere teksten om tot één finale vacaturetekst te komen.

En verder nog?

De gegenereerde basistekst zul je nog voor je eigen bedrijf moeten verfijnen. Zo zul je jouw specifieke eisen, bedrijfsgegevens en contractgegevens moeten toevoegen. In een competitieve markt kan het heel goed werken om het salaris te noemen. Wil je je echter onderscheiden, vertel dan iets over de cultuur binnen je bedrijf en noem voorbeelden van hoe jij en je collega’s de dingen doen.

Met ChatGPT kun je prima een basistekst voor een vacature maken. Je zult er wel altijd je eigen, unieke kenmerken aan moeten toevoegen om kandidaten te verleiden om te reageren.

 

 

Foto door Matheus Bertelli