Een bedrijfsnaam kiezen

Algemeen: mkb-reclame

Regels & aandachtspunten

Er zijn een paar regels en aandachtspunten waar u zeker van de op hoogte moet zijn:

  • Doe u niet anders voor dan wie u bent
  • Veroorzaak met uw naam geen verwarring
  • Zet geen speciale tekens in uw naam
  • De bedrijfsvorm in de bedrijfsnaam
  • Uw bedrijfsnaam als merknaam?
  • Denk ook de domeinnaam

 

Doe u niet anders voor

Een van de belangrijkste regels is, dat u zich niet anders voor mag doen dan wie (of wat) u bent. Kiest u voor Jan Jans Verhuizingen, dan moet u ook Jan  Jans zijn en een verhuisbedrijf hebben. Heeft u een bloemenkraam, dan mag u zich geen International Flower Export noemen. U verkoopt immers alleen op de markt. Hetzelfde geldt voor het predicaat ‘Koninklijk’ dat bedrijven als Verkade, Ahold en Auping bijv. hebben.

Veroorzaak geen verwarring

Er kan verwarring ontstaan als uw naam veel lijkt op een al bestaande naam. De mate van mogelijke verwarring hangt dan mede af van:

  • de  soort activiteit (Jan Jans Verhuizingen en Bakker Jan Jans);
  • de locatie (Bakker Jan Jans - Groningen en Jan Jans Bakkerij Middelburg).

 


Elke al bestaande naam kunt u terugvinden in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Medewerkers kunnen u ook persoonlijk helpen; u moet dan wel eerst online een afspraak maken.

 


Wel/geen tekens

Volgens de website van de KvK zijn @ & + toegestaan en mogen () ? ! * # / niet in uw bedrijfsnaam voorkomen. Er zijn echter uitzonderingen. Wilt u zo’n teken in uw naam, check dit dan eerst bij de KvK en realiseer u dat dit niet altijd handig is (denk aan bijv. uw website-adres).

Uw rechtsvorm in de naam?

U mag alleen bijvoorbeeld stichting, bv of nv in uw bedrijfsnaam (handelsnaam) opnemen als het ook echt een stichting, bv of nv betreft. Heeft uw een bv of een nv en wijkt u handelsnaam af van de statutaire naam (de naam in de oprichtingsacte), dan moet u naast de handelsnaam ook de statutaire naam in uw officiële bedrijfscorrespondentie vermelden.

De bedrijfsnaam als merknaam

Het kan zijn dat Jan Jans zijn naam als merknaam heeft gedeponeerd. Ook dan moet u alert zijn, want deze naam is dan beschermd. U kunt dit checken in het merkenregister.


Het is mogelijk om een tweede handelsnaam te laten registeren. Lees hier verder doe dat u dat kunt doen.

Uw naam commercieel gezien?

Als u een naam kiest die zo dicht mogelijk tegen uw activiteit aan licht, hoeft u uw naam ook minder uit te leggen. Jan Jans Verhuizingen zegt meteen waar het over gaat. Als u voor een verzonnen naam kiest zoals ‘Zolando’ dan moet u nogal wat inspanningen doen (geld investeren) om uw doelgroep uit te leggen wie u bent en wat u doet.

Uw domeinnaam

Heeft u een bedrijfsnaam gekozen, check dan voordat u de naam bij de KvK registreert of de domeinnaam nog vrij is op Whois van de Sidn. Er zijn partijen actief die de domeinnaam van elke nieuwe handelsnaam registreren; en die mag u dan voor veel geld overnemen …

Voor uw bedrijfswebsite zult u al snel uw bedrijfsnaam als domeinnaam willen. Maar het kan ook een merk/productnaam, of een beschrijvende naam. Bijv. keukenleverancier Koppens-Keukens heeft ook een kookstudio De pollepel. Hij kan dan achtereenvolgens de domeinnamen koppens.nl - koppenskeukens.nl - de­pollepel.nl - lekkerkoken.nl kiezen.

Twee tips

  1. Hoe makkelijker uw domeinnaam is te onthouden, hoe beter.
  2. Hoe beter uw domeinnaam overeenkomt met de inhoud van de website, hoe beter u bij de zoekmachines scoort.

Een bedrijfsnaam die past bij uw bedrijfsactiviteit hoeft u minder uit te leggen dan een verzonnen naam en dat bespaart u geld. De KvK helpt u met de regels, maar check voor uw potentiele naam eerst of de domeinnaam vrij is.


Afbeelding van S. Hermann & F. Richter via Pixabay