Een logo voor uw zaak

Algemeen: mkb-reclame

U wilt voor een nieuwe onderneming, een nieuwe dienst of voor een nieuw product een nieuw logo. Hoe pakt u dat aan?


De sterkte van een logo

Een logo is het visueel symbolisch herkenningsteken van het product (en van het merk). Het zorgt voor een herkenbaarheid in de markt. Een logo bestaat uit een vorm, een of meerdere kleuren en vaak ook uit een tekst.

Waar let u op

Het logo moet uiteraard passen bij het product, het merk. Het moet hetzelfde uitstralen, maar mag ook weer niet teveel van uw huisstijl afwijken. Het moet makkelijk te herkennen en breed toepasbaar zijn; van billboard tot website … U wilt ook dat het logo voor langere tijd meegaat, dus probeer een tijdloos logo te laten maken.

Logo met of zonder productnaam?

U kent ongetwijfeld het logo van Nike (de ‘Swoosh’). Consumenten herkennen aan dit abstract logo meteen dat het Nike betreft. Zónder het woord Nike erbij. Dat heeft Nike echter wel veel geld en tijd gekost. Wilt u daar niet in investeren, overweeg dan een logo inclusief uw product-/merknaam.

Mét uw slogan? U kunt onder het logo óók nog uw USP vermelden; uw Unique Selling Proposition. Oftewel: een slogan die aangeeft wat het product uniek maakt en welke toegevoegde waarde het biedt.

Verborgen boodschap. Grote ondernemingen hebben vaak logo's met een verborgen boodschap. Leuk... maar communicatief gezien voegt het voor een mkb-onderneming niet veel toe. Als uw reclamebureau zo creatief is, tsja dan is het leuk meegenomen. Maar u hoeft er geen doel van te maken.

Hoe komt u er aan?

Er zijn min of meer drie opties:

  1. u maakt zelf een logo;
  2. u laat een logo online maken;
  3. u schakelt een ontwerper in.

 

1. Zelf een logo maken.

Er bestaan allerlei grafische programma’s, zoals van Adobe, om logo’s te maken. De creatieve ideeën moet u dan wel zelf hebben. De programma’s zijn er alleen maar om het daadwerkelijk te maken.Er bestaan echter ook online programma’s die voor u een logo maken. U stelt een aantal variabelen in (zoals productnaam, kleuren, e.d.) en het programma maakt voor u een aantal logo’s waaruit u kunt kiezen.

Er is voor u géén wachttijd en het resultaat is goedkoop en vaak heel acceptabel. Voldoen de resultaten niet aan uw verwachtingen? Dan neemt u het logo niet af en betaalt u niets.

2. Online een logo laten maken

Op internet zijn er diverse platforms waar u een ontwerpopdracht kunt achterlaten. Ontwerpers, vaak studenten en zzp-ers, maken een ontwerp en u kiest uit al die ontwerpen. 99Designs is hiervan een voorbeeld. U krijgt tientallen ontwerpen en u kiest de winnaar.

Het zijn vaak professioneel ogende logo’s waar over nagedacht is, maar u bent duurder uit dan als u een logo zelf maakt. De ontwerpen kunnen wél snel klaar zijn (bij 99Designs zeven dagen en tarief vanaf € 269).

3. Een ontwerper inschakelen

Dit is uiteraard de meest professionele optie. Iemand die ervoor gestudeerd heeft en bereid is om uw bedrijf én product goed te leren kennen. Die niet begint te ontwerpen vóórdat hij/zij precies weet wat uw product is en ka, wie de doelgroep is, wat het uniek maakt, enz. Schakel indien mogelijk een ontwerper in die ook uw huisstijl en eventueel al andere logo’s heeft gemaakt. Die kent uw bedrijf al én u weet wat deze ontwerper te bieden heeft.

Het logo zal het allerbeste bij uw wensen aansluiten, maar het zal ook het duurste zijn. Of het de investering waard is, hangt mede af van de potentie van het product en uw marketingbudget.

Voorbeeld ontwerpprogramma’s                                            

Voorbeeld online ontwerp-platforms

 

Voorbeeld online ontwerp-programma’s

  • LogoMaker                                                                                                                                      
  • OnlineLogoMaker                          

 

Als u een ontwerper inschakelt

Maak vóórdat u de opdracht verstrekt goede afspraken met de ontwerper of het reclamebureau. Uiteraard over de prijs en de ‘levertijd’, maar er spelen nog meer zaken een belangrijke rol. Vraag ook hoeveel ontwerpen u krijgt voor het afgesproken tarief en hoe vaak u een ontwerp mag afkeuren. Soms krijgt u slechts één ontwerp en is het aantal aanpassingen beperkt tot twee of drie.

Auteursrecht. Op het moment dat u de rekening van de ontwerper betaalt, wordt het logo niet uw eigendom, er zit namelijk auteursrecht op. Dat is het exclusieve recht is van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens erfgenamen, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen bij de wet gesteld. Dat wil zeggen dat alleen de maker het logo mag publiceren en reproduceren. U moet daarom goed afspreken waar u het logo allemaal voor mag gebruiken en of u er veranderingen aan mag aanbrengen. U lost dit op als u het auteursrecht contractueel van de maker overneemt.

Download de whitepaper ‘Betaald is betaald, toch?’ met praktische tips van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers. 

Wat krijgt u precies? Een tekening op papier is tegenwoordig niet genoeg. Spreek goed af hoe u het logo voor de afgesproken prijs krijgt aangeleverd. Denk aan:

  • lage en hoge resoluties -voor online en drukwerk;
  • diverse bestandsformaten - .jpg, .png, enz.;
  • social media-logo’s - logo’s voor Facebook, LinkedIn, Twitter, Pinterest, Instagram, enz. zijn vaak vierkant en moeten een speciale afmeting hebbten;
  • kleurcodes - een bepaalde kleur op het scherm lijkt anders dan op papier, daarom worden er door drukkers en zo kleurcodes gebruikt, vraag naar de PMS-kleuren voor drukwerk en de RGB- en HEX-kleuren voor het beeldscherm.

 


Maak goede afspraken met een ontwerper over het auteursrecht van uw logo én wat u precies gaat krijgen voor het afgesproken tarief. 99Design en online programma’s zijn wellicht goedkopere alternatieven voor een reclamebureau.


Afbeelding van Darko Stojanovic via Pixabay