Hoe sluit je een offerte af?

Offertewegwijzer

Hoe sluit je een offerte af, zodat je ook een order af kunt sluiten? Je hebt veel energie gestoken in een offerte en dan sluit je hem af met “Hopende een goed aanbod te hebben gedaan…”. Daar hoop je toch niet op? Hoe sluit je wel een offerte af?


De afsluiting van de offerte

Hoe sluit je een offerte af? Je hebt goed aangegeven wat voor de klant belangrijk is en hebt daar ook op ingespeeld en je aanbod op afgestemd. En dan … dan moet je de offerte nog afsluiten. Je kunt niet zomaar boem, pats, knal je naam er onderzetten en klaar is Kees. Dat vergt iets meer aandacht.

Waarom een sterke afsluiting van belang?

Met een goede afsluiting van de offerte, doe je eigenlijk drie dingen:

 1. Je neemt de lezer, de potentiële klant, serieus. Je zegt als het ware netjes goedendag. Het past in de opbouw van de offerte.
 2. Met een sterke afsluiting kun je het laatste kleine beetje twijfel nog wegnemen. Je geeft de klant nog een laatste duwtje in de rug.
 3. En in de afsluiting vertel je de klant wat je nu van hem verwacht.

Zo sluit je in ieder geval niet af!

Voorkom ouderwetse, nietszeggende, standaardzinnen. Dus gebruik niet:

 • In afwachting van uw antwoord …
 • Verblijven wij…
 • Met de meeste hoogachting …
 • Vertrouwende u een goed aanbod te hebben gedaan…
 • Hopende u een passend aanbod te hebben gedaan…

En gebruik al helemaal niet:

Hopende u een passend aanbod te hebben gedaan, verblijven wij in afwachting met de meeste hoogachting,

 

Zo kan het wel!

De volgende stap. Sluit je offerte af met een duidelijke vermelding van de volgende stap. De afsluiting is het laatste wat de klant leest.

 • Zoals afgesproken kom ik graag volgende week maandag bij u op bezoek om uw antwoord te horen, zodat wij de werkzaamheden kunnen inplannen.
 • U kunt ons voorstel goedkeuren door deze offerte meteen te onderteken en aan ons retour te sturen.

De opvolging. Je kondigt in de afsluiting aan wat de volgende stap zal zijn. Dit maakt de opvolging van de offerte ook meteen eens stuk makkelijker. Doe wat bij jou past. Probeer een krachtige afsluiting te maken die bij jou past.

 • Onze handen jeuken om samen aan de slag te gaan. Natuurlijk wilt u goed over ons voorstel nadenken, dat is ook een prima idee. Ik neem sowieso in volgende week maandag contact op om de inhoud van het voorstel te bespreken. Heeft u eerder vragen? Bel of mail dan gerust.
 • Ik heb met veel plezier uw aanvraag uitgewerkt…