Netwerken, het is net werken

Netwerken

Netwerken is een vaak bediscussieerd onderwerp

Heeft het commercieel nut? Of is het vooral een manier om aan de sociale contacten te werken? Eén ding is zeker: het is handig mensen te kennen. En het liefst zo veel mogelijk. De mensen die u kent, kennen ook weer mensen, die ook weer mensen kennen. En zo kan het gebeuren dat u ‘via via’ wordt gebeld voor een offerte voor uw houtbewerkingmachines. Of om eens te komen praten over een opdracht voor uw uitzendbureau. U bent persoonlijk door (of via) iemand aanbevolen en dat vergroot uw slagingskans aanzienlijk.

Zoek verenigingen op …

Misschien is er een ondernemingsvereniging in uw vestigingsplaats? Dan heeft u het makkelijk: word lid en oordeel zelf of uw lidmaatschap nuttig voor u is. Zo niet, dan heeft u het in ieder geval geprobeerd. Uw lokale tennis- of golfclub kan u overigens ook de contacten brengen die u zoekt. De kans is groot dat uw bank weet welke ondernemingsverenigingen er zijn bij u in de buurt. Dus praat eens met uw contactpersoon?

…of richt er zelf een op

Is er geen ondernemersvereniging, dan kan uw bank u ook adviseren over u hoe u er zelf een opricht. Het voordeel van het zelf oprichten van een ondernemersvereniging is dat het u als initiator extra aanzien geeft én u kunt uw bedrijf extra profileren door bijvoorbeeld persberichten te versturen of door lokale ondernemers aan te schrijven over uw initiatief.

Het nadeel is echter dat de vrijblijvendheid eraf is en dat u flink wat extra werk op uw dak krijgt. Het bouwen van een website, het opzetten van een administratie en het regelen van bijeenkomsten zijn slechts enkele voorbeelden. Misschien is het daarom te overwegen samen met een of twee andere ondernemers een vereniging op te richten?