Sponsor een club of vereniging

Top 100 van Reclame-ideeën - Sponsoring

Veel grote bedrijven sponsoren evenementen om hun logo op tv te krijgen; maar dat kost het nodige … Toch kan vooral lokale sponsoring erg veel goodwill kweken bij de regionale/lokale bevolking. Het hoeft niet veel te kosten en als het even mee zit, krijgt u als extra beloning nog een stukje in de (regionale/lokale) krant.

Wat en wie kunt u sponsoren?

Uiteraard bereikt u het grootste effect als u een club of vereniging sponsort die aansluit bij wat u biedt. Een sportzaak sponsort een voetbalclub, een boekwinkel sponsort de lokale leesclub en een cd-winkel sponsort de muziekschool. U kunt ook overwegen wie of wat u sponsort op basis van het aantal mensen dat met uw logo of naamsvermelding in aanraking komt. Zo zullen meer mensen een bord bij de voetbalclub zien dan een gesponsorde nieuwe gitaar van de muziekschool.

De website Sponsor zoeken wil verenigingen en sponsors bij elkaar brengen. Misschien vindt u er wat u zoekt.

Wat levert het op?

Als u iets sponsort krijgt u daar meestal iets voor terug. Het is lastig om te bepalen wat dat waard is, maar een inschatting kunt u als volgt maken:

  • Logovermelding, inclusief een boodschap naar een directbetrokkene is € 0,50 maal de oplage.
  • Als u een boodschap, uw verhaal, kunt overbrengen heeft dat een waarde van € 0,05 maal de oplage.
  • Is er sprake van uitsluitend een naam- of logovermelding, dan is de waarde slechts € 0,005 maal de oplage.
  • De waarde van relatiemarketing, sampling en directe verkoop is alleen te bepalen door de kosten/opbrengsten te vergelijken met alternatieven.

Laat het de pers weten

Als u de lokale pers een persbericht stuurt over uw sponsoring, maakt u grote kans op een stukje in de krant. Lokale redacties vinden het immers leuk te schrijven over lokale initiatieven. Een kop als “Makelaarskantoor Jansen verzorgt nieuwe trainingspakken voor Atletiek Alblas” doet het altijd goed. En zo haalt u weer nét even meer reclame-effect uit uw sponsoring.

Tip. Vraag altijd reclame als tegenprestatie voor uw sponsorbijdrage. Dan kunt u de kosten onder reclamekosten boeken, en die zijn 100% aftrekbaar.