Wat je over retargeting moet weten

Online reclame maken

 

Over retargeting oftewel remarketing

Retargeting, ook wel bekend als remarketing, stelt marketeers in staat om potentiële klanten te bereiken die eerder interactie hebben gehad met hun merk of website, maar nog geen gewenste actie hebben ondernomen, zoals aankopen of aanmeldingen. Het doel van retargeting is om deze potentiële klanten weer terug te brengen naar de trechter en hen te overtuigen om te converteren.

Hoe werkt retargeting oftewel remarketing?

Retargeting kan op verschillende platforms worden uitgevoerd, zoals Google Ads, Facebook Ads, en andere advertentieplatforms. Onderstaand vind je een algemeen stappenplan om een retargetingcampagne op te zetten.

Stap 1 - Kies het Advertentieplatform. Kies het advertentieplatform waarop je je retargetingcampagne wilt uitvoeren. Populaire platforms zijn onder andere Google Ads, Facebook Ads, Instagram Ads, Twitter Ads en LinkedIn Ads. Kies het platform dat het beste aansluit bij je doelgroep en doelstellingen.

Stap 2 - Plaats de Retargeting Pixel of Tag. Het advertentieplatform zal je voorzien van een stukje code (pixel of tag) dat je op je website moet plaatsen. Deze code volgt het gedrag van je websitebezoekers, zoals welke pagina's ze hebben bezocht en welke acties ze hebben ondernomen. Hierdoor kun je later gerichte advertenties tonen aan deze specifieke groep.

Stap 3 - Segmentatie en Doelgroepen. Binnen het advertentieplatform kun je doelgroepen maken op basis van het gedrag van je websitebezoekers. Dit is waar segmentatie een rol speelt. Maak verschillende doelgroepen op basis van pagina's die ze hebben bezocht, hoever ze zijn gekomen in het aankoopproces, of andere relevante criteria.

Stap 4 - Creëer Retargetingadvertenties. Ontwerp aantrekkelijke en relevante advertenties voor elke doelgroep die je hebt gedefinieerd. Zorg ervoor dat de advertenties aansluiten op het gedrag van de bezoeker. Als iemand bijvoorbeeld een bepaald product heeft bekeken, toon dan advertenties met dat product en eventueel een speciale aanbieding.

Stap 5 - Stel Campagneinstellingen in. Configureer de campagne-instellingen, zoals het budget, de looptijd en de biedstrategie. Kies ook het plaatsingsnetwerk (waar je advertenties worden weergegeven) en de frequentiebeheerinstellingen om te voorkomen dat gebruikers te vaak dezelfde advertenties zien.

Stap 6 - Lanceer en Monitor. Start je retargetingcampagne en houd de prestaties nauwlettend in de gaten. Let op belangrijke statistieken zoals klikfrequentie (CTR), conversieratio en rendement op investering (ROI).

Stap 7 - Optimaliseer de Campagne. Analyseer regelmatig de resultaten van je campagne en neem aanpassingen waar nodig. Experimenteer met verschillende advertentievarianten, doelgroepen en biedstrategieën om te ontdekken wat het beste werkt.

Stap 8 - Test en Schaal. Als je ziet dat bepaalde advertenties of doelgroepen goed presteren, overweeg dan om je budget te vergroten en je retargetingcampagne verder op te schalen. Blijf echter altijd monitoren en optimaliseren om maximale efficiëntie te behouden.

Tips en adviezen voor het opzetten van effectieve retargetingcampagnes

Segmentatie is de sleutel. Voordat je begint met retargeting, is het essentieel om je doelgroep te segmenteren op basis van hun gedrag en interacties op je website. Creëer specifieke segmenten voor bezoekers die een productpagina hebben bezocht, items aan hun winkelwagentje hebben toegevoegd maar niet hebben afgerekend, of je website hebben verlaten na het bekijken van een blogpost. Dit stelt je in staat om zeer relevante advertenties te tonen aan verschillende segmenten, wat de kans op conversie vergroot.

Timing is alles. Het juiste moment is cruciaal bij retargeting. Stel adverteerders in staat om potentiële klanten binnen een redelijke tijdspanne na hun interactie met je website te bereiken. Te vroeg retargeten kan opdringerig aanvoelen, terwijl te laat retargeten kan resulteren in verminderde interesse. Experimenteer met verschillende tijdsvensters en monitor de resultaten om de optimale timing te bepalen.

Creëer relevante content. De inhoud van je retargetingadvertenties moet aansluiten op het gedrag van de bezoeker. Als iemand bijvoorbeeld een specifiek product heeft bekeken, toon dan advertenties met dat product en gerelateerde aanbiedingen. Personaliseer de boodschap en laat zien dat je begrijpt waar ze naar op zoek zijn.

Frequentiebeheer. Hoewel herhaling belangrijk is om top-of-mind te blijven, moet je voorzichtig zijn met het overmatig tonen van retargetingadvertenties. Te veel advertenties kunnen leiden tot irritatie en een negatieve perceptie van je merk. Stel een maximale advertentiefrequentie in om dit te voorkomen.

Dynamische retargeting. Een geavanceerdere benadering van retargeting is het gebruik van dynamische retargeting. Hierbij worden automatisch producten of diensten getoond die de bezoeker heeft bekeken, waardoor de relevantie en kans op conversie aanzienlijk toenemen.

Test en optimaliseer. Zoals bij elke marketingstrategie is het essentieel om te blijven testen en optimaliseren. Experimenteer met verschillende advertentie-indelingen, koppen, afbeeldingen en oproepen tot actie. Monitor de prestaties van je campagnes en pas je strategie aan op basis van de verkregen inzichten.

Landingspagina's op maat. Zorg ervoor dat de bestemmingspagina waarnaar je de gebruikers stuurt, naadloos aansluit op de inhoud van de retargetingadvertentie. Een consistente en relevante gebruikerservaring verhoogt de kans op conversie.

Uitsluitingslijsten. Voorkom dat je advertenties worden weergegeven aan mensen die al hebben geconverteerd. Maak gebruik van uitsluitingslijsten om deze groep uit te sluiten van verdere retargetingcampagnes.

Gepersonaliseerde interactie met je doelgroep is key

In een tijd waarin de concurrentie in de digitale ruimte hevig is, kan retargeting een waardevol instrument zijn om je conversiepercentages te verhogen. Door slim gebruik te maken van segmentatie, relevante content en frequente optimalisatie, kun je retargetingcampagnes opzetten die daadwerkelijk resultaten opleveren en de betrokkenheid van je doelgroep vergroten. Onthoud dat het begrijpen van je doelgroep en het bieden van waardevolle en gepersonaliseerde interacties de sleutel zijn tot een succesvolle retargetingstrategie.

Het opzetten van een succesvolle retargetingcampagne vereist inzicht in je doelgroep en het vermogen om relevante en boeiende advertenties te maken. Door deze stappen te volgen en voortdurend te experimenteren en te optimaliseren, kun je retargeting effectief inzetten om potentiële klanten terug te brengen naar je website en hen te overtuigen om te converteren.

 

Foto door Hasan Albari