Zo krijgt het personeel meer fooi

Detailhandel en horeca

Universitair onderzoek toont aan welke achtergrondmuziek de hoogte van de fooi doet groeien. Welke is dat, welke groeipromoters zijn er nog meer en … wat zegt de fiscus over die fooienpot?


Achtergrondmuziek

Psycholoog Anika Beer en sociaal-psycholoog professor Tobias Greitemeyer van de Universiteit van Innsbruck deden onderzoek naar het effect van bepaalde muziek op de hoogte van de fooi. Wat blijkt?

Vrolijke feelgood music. De fooi kan tot vier euro méér oplopen (bij een gemiddelde fooi van € 10 op een rekening van € 100) als er tijdens afrekenen ‘uptempo feelgood’ muziek wordt gedraaid. Ritmische, snelle muziek maakt mensen namelijk blij en vrolijk. Tijdens het onderzoek scoorden liedjes van Abba goed en hits zoals Uptown Girl van Billy Joel en Don’t Stop Me Now van Queen.

Speel als het even kan feelgood music tijdens de afrekenperiode, bijvoorbeeld tijdens het einde van de avond of lunch. Het is niet nodig de muziek harder te zetten.

Melancholische muziek. Een wat minder vrolijk liedje zoals Eleanor Rigby van The Beatles leidt tot een vorm van medeleven en dat leidt ook tot meer fooi, maar minder dan uptime muziek.

Voor en tijdens de bediening

  • De fooi kan behoorlijk stijgen als de bediening en/of gastheer/vrouw zich voorstelt met zijn/haar eigen naam (+53%).
  • Door gehurkt naast de tafel de bestelling op te nemen praat u als het ware op hetzelfde niveau en dat kan leiden tot ca. 20% meer fooi.
  • Door de bestelling van de klant letterlijk te herhalen, kregen serveersters tijdens een proef (door psycholoog Rick van Baaren) tweemaal zoveel fooi als serveersters die alleen maar “Dank u” of “Oké” zeiden.
  • Een gemeende glimlach kan wonderen doen: +140% en een (niet overdrijven) grap vertellen aan tafel :+40%.

 

Bij de rekening

De rekening aanbieden is een speciaal moment waarop de fooi te beïnvloeden is:

  • dank je wel op de rekening schrijven: +13%; 
  • een zonnetje op de rekening schrijven: +37%.
  • goed weer voorspellen en een snoepje aanbieden werkt (beiden ca. 18%).

 

Fooi als uw winst

Fooien die u zelf ontvangt, behoren tot de winst. Hierover moet u dus winstbelasting betalen. Ga ervan uit dat de fiscus echt wel weet hoeveel fooi er in de horeca gemiddeld gegeven wordt. Geeft u zelf niets of te weinig op, dan zal de inspecteur dit corrigeren (met boete).

Fooi naar het personeel

Als uw personeel met uw medeweten fooien ontvangt, zijn die belast als loon. Betaalt u uw medewerkers minder dan het minimumloon of minder dan dat ze volgens de cao moeten ontvangen, dan gaat de fiscus ervan uit dat u fooi uitkeert aan uw personeel. De inspecteur het verschil met het loon berekenen en dit belasten.

Schat u de te ontvangen fooien hoger in dan het verschil tussen het betaalde loon en dat waar de werknemer recht op heeft, dan moet u op dit hogere loon loonheffing inhouden. Dit geldt ook als u eerst alle fooien verzamelt en dan onder uw personeel verdeelt.

Bekijk de mogelijkheden om meer fooi te krijgen en beoordeel of die bij uw (type) zaak passen. Wijs uw personeel daar op; want veel fooi betekent meer tevreden klanten en dat leidt tot meer omzet. Hou echter rekening met alle fiscale aspecten van de fooi.

 

 

Afbeelding van raoul corciulo via Pixabay